Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Прасоу: Използването на безпилотни самолети за атаки в Йемен вреди на имиджа на САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Използването на безпилотни самолети за атаки срещу предполагаеми терористи в Йемен водят до убийствата на цивилни и вредят на международния имидж на Съединените щати. Това заяви в интервю за "Хоризонт" експертът по контратероризъм Андреа Прасоу от "Хюман райтс уоч". Миналата седмица правозащитната организация публикува доклад за американските нападения в Йемен, от който става ясно, че при шест изследвани атаки са загинали 82 души, най-малко 57 от които цивилни.

Проучването на "Хюман райтс уоч" на американските атаки с безпилотни самолети изобщо не е било лесно, подчерта Андреа Прасоу:

Едно от предизвикателствата на проучването ни беше да документираме насочени убийства, извършени от Съединените щати, при липсата на каквато и да било информация, предоставена ни от Щатите. Американското правителство разполага с всички релевантни факти, но отказва да ги разкрие. Ние документирахме случаи на незаконни убийства на цивилни, които никога не са били признати от американското правителство.

Експертът обясни как точно се използват машините:

Безпилотните самолети могат да бъдат използвани за събиране на разузнавателна информация, както и за изстрелване на ракети. Като цяло разбирането ни за програмата е, че Съединените щати получават разузнавателна информация често от хора на самото място и решават да следят определено лице. Могат да правят това чрез технологията за безпилотните самолети. След това, когато Съединените щати решат, че е подходящо да приложат смъртоносна атака, могат да го направят чрез използването на безпилотен самолет или чрез друг вид военновъздушен удар. Но например, при едно нападение единствените жертви са били цивилни. Планираната мишена е била в превозно средство на същия път по-рано, но не е била на мястото в момента на атаката. Така че, дори ако тези нападения се основават на разузнавателни данни, събрани чрез безпилотни самолети, ясно е, че те са потенциално погрешни.

Прасоу определи като трагично положението на цивилните в Йемен, които стават жертви на подобни атаки:

Въздействието върху местната общност в Йемен е доста сериозно. Заглавието на доклада на "Хюман райтс уоч" е "Между безпилотен самолет и "Ал Кайда". Изявление, което ни даде свидетел, гласеше "Чувствам се в капан между американски безпилотен самолет от едната страна и "Ал Кайда" на Арабския полуостров от другата". Имаме документирани случаи на жители на Йемен, които ни казват, че се страхуват от Съединените щати толкова, колкото се страхуват от "Ал Кайда" на Арабския полуостров. Ситуацията, в която се намират, е наистина трагична. Ужасно е за цивилните, както е наистина ужасно и за американската външна политика.

Предоставянето на обезщетения на жертвите и семействата им като цяло не се практикува:

Документирахме един случай, при който йеменските власти са предоставили обезщетение, но в повечето случаи Съединените щати са правителството, което провежда ударите. Задължението за предоставянето на компенсации лежи върху Съединените щати. Но Щатите не само не са обезщетили цивилните и семействата на цивилните, които са били убити при нападенията, те дори не признават, че са отговорни за ударите. Смятаме, че това е изключително важно и трябва незабавно да се промени в американската политика.

Оповестена по-рано тази година политика на американския президент предвижда по-голяма безопасност за цивилните, но въпросът е дали се спазва, коментира Андреа Прасоу:

Едно от нещата, които изследвахме в доклада си, е политиката на Съединените щати, която президентът Барак Обама обяви през май. Няколко ключови елемента от тази политика наистина биха защитили цивилните, ако тя действително се прилага. Първият е, че президентът каза, че трябва да има почти пълна сигурност, че мишената е на място. Вторият елемент е, че президентът заяви, че трябва да има почти абсолютна сигурност, че цивилни няма да пострадат. Освен това президентът каза, че силно предпочита да има залавяне на хора, а не убийства. Това, на първо място, защитава цивилните от риска от смъртоносна атака и, на второ място, осигурява много разузнавателна информация.

"Хюман райтс уоч" иска смъртните случаи на цивилни да бъдат разследвани:

Имаме две основни искания от американското правителство освен обезщетенията. Първото е, че администрацията на Обама трябва да предоставя повече информация за тази програма. Какво е законовото основание за програмата за насочени убийства? Следва ли се политиката? Къде и кога? На второ място, смятаме, че Конгресът трябва да проведе разследване за тези убийства, както и за други евентуални незаконни убийства.

Организацията обаче не настоява за прекратяване на използването на безпилотни самолети:

Важно е да се разбере, че "Хюман райтс уоч" не призовава за прекратяване на програмата за насочени убийства и не твърдим, че самите безпилотни самолети са незаконни оръжия. Притеснението ни е как биват използвани. Международната общност играе ключова роля в случая. Съединените щати не са единствената нация, която разполага с безпилотни самолети, и други нации, които все още ги нямат, скоро ще се сдобият с тях. Съединените щати създават прецедент за другите страни, който да бъде следван в бъдеще. Не смятам, че това е прецедентът, който всъщност искат да създадат. Наистина е важно другите държави и особено европейските страни да разговарят с американското правителство и да се пристъпи към международно споразумение за това какво право се прилага и кога могат да бъдат извършвани насочени убийства.

Според Прасоу американците нямат яснота за програмата с безпилотни самолети:

Американското население няма много информация. За нас беше много трудно да съберем данните, които открихме. Средностатистическият човек в Щатите определено не разполага с подобна информация. Вместо това правителството казва на хората, че безпилотните самолети са ефективни, че убиват терористи и защитават американците, за да не пострадат. Част от това е истина, но мисля, че ако американското население разбираше въздействието, което тези убийства имат, ако беше наясно, че невинни цивилни умират по трагичен начин при нападенията, може би щеше да бъде много по-загрижено.

Не на последно място атаките се отразяват негативно върху международната репутация на Щатите, подчерта Андреа Прасоу:

Смятам, че американските атаки с безпилотни самолети имат наистина отрицателно въздействие върху международния имидж на Съединените щати. Безпилотните самолети идват след Гуантанамо, изтезанията на заподозрените за тероризъм. Представата, която хората извън Съединените щати имат относно начина, по който Америка води своята война срещу тероризма, е изключително сериозна. Тя е, че Съединените щати действат по същество като империалистическа власт и предприемат действия в други държави, понякога може би дори без съгласието им. Това не е просто злополучно, но може да представлява голям риск за международната сигурност.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна