Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов закон за движение по пътищата и пак поправка на стария?

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Слага се край на възможността актовете на КАТ да "изгарят", тъй като водачът не е намерен и документът не му е връчен. В парламента се подготвя предложение, което управляващите вероятно ще гласуват. Според него, ако някой до 6 месеца се крие да не си получи акта от КАТ или за друго нарушение, наказателното постановление ще се счита за връчено и глобата по него ще бъде събрана от приходните агенции в държавата.

Този текст вероятно ще влезе в Закона за административните нарушения и наказания.

Новината обяви депутатът от БСП Георги Свиленски на дискусия, организирана от "24 часа" за Закона за движение по пътищата. Детайли към нея добави по-късно вчера колегата на Свиленски - Георги Кадиев. Оказа се, че предложението е дошло на негова среща с представители на КАТ. Те обяснили, че имало много водачи, които нарочно се криели от посочените адреси и служителите на КАТ не можели да им връчат писмата с обратна разписка. Имало и доста хора, особено в големите градове, които не се водели на указания адрес. Идеята за 6-месечния срок ще засегне особено актовете, след които следва отнемане на книжка, уточни Кадиев. Досега някои шофьори успявали чрез протакане да преминат 9-месечния давностен срок за акта и така " спасявали" книжката.

С новите текстове се цели да се повиши събираемостта на глобите на пътя. Според специалисти в момента в страната се плащат едва 50% от наложените санкции. За София процентът бил по-трагичен - около 30. По този начин ще се спести и ресурс на МВР, с който може да търси престъпниците, вместо да издирва хора с нарушения на пътя, коментира Кадиев.

Всъщност промяната в Закона за административните нарушения и наказания ще засегне връчването на всички актове на държавата и общините за административни наказания, се казва в мотивите на вносителите на промяната.

На дискусията на "24 часа" депутати и експерти като че ли се обединиха, че
ще има нов закон за движение по пътищата, а не поправки към сегашния. Впрочем действащият е създаден през 1999 г. и оттогава е преживял 49 поправки!
Свиленски обяви още, че заради писането на нов закон за движение по пътищата са оттеглени всички досегашни предложения.

 

 

 

 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.