Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кънев: Бюджетът за 2014-а г. е спокоен. Диана Йорданова: Не виждам какво му е спокойно

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бюджет 2014-а година е един спокоен, нормален бюджет. За мен позитивната новина е, че вчера беше приветстван и много добре приет от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Синдикатите, за мен изненадващо, не го подкрепиха, защото за мен това е един сравнително социален бюджет, но работодателите го подкрепиха категорично, защото нямаме мърдане в данъците. Доста облекчения за реалния бизнес се правят.

Това каза в интервю за "Хоризонт" депутатът Петър Кънев от Коалиция за България, който е и заместник-председател на парламентарната бюджетна комисия. Очакванията на Кънев са по Бюджет 2014 в Народното събрание да има само козметични промени.

Приходната част е толкова реалистична, колкото си я направим ние и ръководствата на двете агенции. Да, тя е напрегната. Миналата година предупреждавахме, че е напрегнат бюджетът и тази година се наложи актуализация на приходната част. Мисля, че няма да се стигне до промени в приходната част на следващата година. Има доста резерви, основно в акцизите, допълва Кънев.

Кънев опроверга твърденията на БСК, че приоритетите в бюджета не са подплатени финансово:

Първо, не са 7 приоритета, а са 3, и, второ, тeзи 3 приоритета си имат своята финансова проекция. Знаете, че говорим за приоритети социална политика, това категорично е вписано в бюджета, говорим за икономически растеж и региони,
това го има с нещо, което за пръв път се прави тая година и то се прави. Не сме го измислили ние, между другото. Това са програмното финансиране на ЕС, това са 500-те милиона лв. за инвестиции, това са стоте милиона лв. за образование, които ще бъдат харчени по същия начин. Опасността в тези две направления е по-различна. Трябва да направим така, че да има пълна прозрачност. В края на краищата не бива да допускаме стари рецидиви, когато раздаваха пари на калпак. Така че не съм много убеден, че са прави колегите от всякакви отворени и затворени общества, защото достатъчно сме се наслушали.

Кънев беше категоричен, че повишаването на минималната заплата няма да доведе до укриване на осигуровки:

186 000 човека в момента са на минимална работна заплата, от които около 30 000 са в обществения сектор. В това няма никаква драма, сами разбирате, че особено в  големите градове, там, където има икономика, трудно ще намерите човек, който официално работи и работи само за 310 лева. Това е друга тема, не искам да навлизам в нея.

Диана Йорданова от ГЕРБ и член на бюджетната комисия заяви, че не може и да става дума за "спокойствие" в сферата на бюджета:

Аз не виждам какво му е спокойното и нормалното на бюджета. На практика сумата, която се залага за приходи от данъци е на фона на сериозното им неизпълнение спрямо плана за тази година. Към 1-ви септември натрупаните данъчни приходи са 423 милиона над нивото си от предходната година и трябва да се случи някакво чудо, за да се стигне до очаквания от управляващите ръст за цялата година от 1,3 млрд. 

Интервютата с Петър Кънев и с Диана Йорданова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна