Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на "Южен поток" на българска територия започва

Снимка: БГНЕС

От днес започна изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия. Премиерът Пламен Орешарски и председателят на Управителния съвет на газовия гигант "Газпром" Алексей Милер наблюдаваха от разстояние в реално време първата заварка на тръба в помпената станция в село Расово, Монтанско. Близо пет часа българската и руската страна договаряха финансовите параметри по изграждането на газопровода. Постигнатите договорености са по-изгодни за България от договореното от правителството на Бойко Борисов. Страната ни ще получава дивидент много по-рано, а заемът, който Българският енергиен холдинг ще усвои, ще е при двойно по-ниска лихва от първоначалната.

Основни финансови детайли са уточнени днес с руската страна. Договореното е изгодно за България - бяха категорични премиерът Орешарски и министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

В същото време параметрите са направени така, че те са изгодни за нашата страна. Вярвам, че тези параметри са изгодни и за руската страна. Когато дълго време се преговаря, накрая и двете страни трябва да бъдат доволни. Ние се уточнихме, че този проект създава предпоставки за по-евтин газ до българските производители, каза премиерът.

Единственото обезпечение по този заем – това са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на Република България. Очакваните приходи за периода 2013–2043-а година се равняват на приблизително 2,8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на Република България, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Като наблегна, че днес се отбелязва знаменателно събитие, шефът на "Газпром" Алексей Милер обясни, че "Южен поток" е най-мащабният и крупен инвестиционен проект в Европа. Неговата актуалност се продиктува и от нарастващото търсене на газ. Проектът е важна част от енергийната сигурност за Европа, каза той и наблегна на това, че доставките ще са преки и от Русия за България и за ЕС:

С "Южен поток" рисковете за транзита си отиват завинаги. Проектът ще е катализатор за икономическото развитие в региона, а за България - 3,5 милиарда евро пряка инвестиция, хиляди нови работни места за висококвалифицирани специалисти и разбира се новата газова инфраструктура ще ви направи много привлекателни за инвеститорите, каза Милер и потвърди думите на Орешарски, че цената за България ще е по-ниска. Той потвърди и първоначалните намерения газът да стига до България през декември 2015-а година.

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев призна, че България не е била удовлетворена от наследството по преговорите, водени от предишното правителство. Двата документа, подписани днес, гарантират, че държавата не носи никакъв финансов риск. Заемът, който ще усвои БЕХ, е 620 млн. евро, но лихвата по него е двойно по-малка от договорената преди - или 4,25%. България ще започне да получава дивиденти от транзита много по-рано от първоначално договорените 15 години, обяви Стойнев:

За разлика от това, което бе договорено преди - да се получава този дивидент след 15 години, ние сега договорихме, че от първата година, когато се запълни капацитетът, БЕХ започва да получава дивидент. Това реално означава, че приблизително от 2018-а година ние започваме да получаваме дивидент, който само за България ще се равнява приблизително на 715 милиона евро.

По думите на министър Стойнев, България се превръща в основен газов център на Балканите и реализацията на проекта на българска територия трябва да е готов до две години.

Вторият протокол, подписан днес, гарантира, че проектът ще се изпълнява и ще функционира по българското законодателство:

БЕХ и "Газпром" потвърждават, че могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване капацитета на газопровода на трета страна.

Това, което ще се инвестира в България под формата на изграждането на трасето на наша територия, са 3,5 млрд. евро, които няма да плати България, а ще са изцяло за сметка на руския газов гигант "Газпром". Русия и България имат равно участие по отношение на изграждането на проекта на българска територия.

Минимум 2000 работни места ще бъдат открити в рамките на строителството на газопровода. Това ще са високо квалифицирани специалисти. Ще работят и български компании – това е договорено с руската страна. На този проект се разчита да извади в по-бърза степен и България от кризата, каза още Стойнев.

Орешарски и Милер наблюдаваха от дистанция символичната първа заварка на тръба в компресорната станция в с. Расово.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна