Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не допуснаха студентите от София във Великотърновския университет

Снимка: Катя Чорова

Петима студенти от София не са допуснати в Ректората на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" снощи. Петимата искали да подкрепят своите колеги от Велико Търново, окупирали една от най-големите аудитории.

Столичните студенти са нощували в палатка в района на университета. На палатката е поставен плакат "Великотърновски университет - събуди се, София е с вас!".

Охраната се обади на полицията и знаеха, че ще дойдем и не бяхме допуснати въобще до сградата на Университета. Говорихме с охраната - дали ще може поне да спим вътре, но се оказа, че не може и затова спахме тук цяла нощ в колата и в палатката.

Не мога да си обясня поради каква причина не ни допускат, страх ли ги е. Може би си представят, че ще окупираме и тук Ректората, но ние нямахме такива намерения.

Ние откакто сме тук - виждаме доста подкрепа и то от преподаватели, които минават покрай нас и казват: "Браво момчета. Дръжте се, бъдете твърди и си отстоявайте исканията". Сега винаги има и друга страна. Аз мисля, че ако наистина всички хора разберат за какво сме излезли, те ще осъзнаят, че ние не сме излезли заради самите себе си
.

Това казаха студенти от София, които не бяха допуснати да подкрепят протестиращите си колеги във Велико Търново.

Междувременно стана ясно, че част от студентите, окупирали аудитория в ректората на Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий", са получили заплахи за физическа разправа. Заканите били отправени от потребител на социалната мрежа фейсбук. Администраторите на мрежата установили, че профилът е фалшив и той бил закрит веднага.

По публикацията работи: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна