Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред екоминистерството заради изграждането на депа за отпадъци

Снимка: БГНЕС

Природозащитници протестираха пред екоминистерството заради несъгласие с изграждането на регионални депа за отпадъци на три места - в село Баня, община Разлог, край Самоков и Ямбол. Министър Искра Михайлова съобщи, че спорните проекти са спрени и обеща да бъде намерено решение.

Жители на село Баня, община Разлог, отдавна изразяват несъгласие с проекта за изграждане на регионално депо за отпадъци край тяхното селище. Аргументите посочи Елена Наумова:

Кой прави сметище, депо, на скат, ето го високо бърдо и точно тук тече река Драглишка. Всички сметоизвозни коли ще преминават през тази река. Тази река Драглишка се влиза в Места, която отива в Гърция и минава през всички гоцеделчевски села, включително и Гоце Делчев.

От няколко години сдружение "Ден" изнася факти за нарушени процедури за проекта за депото за отпадъци, също с европейско финансиране край Ямбол. Дияна Бончева от сдружение "Ден" каза:

Няма извършена оценка за въздействие върху околната среда и се предвижда изграждане на регионално депо на площадка, която е абсолютно неподходяща.

За депото за отпадъци край Ямбол министърът на околната среда Искра Михайлова заяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата. Търси се форма на разбирателство с жителите на село Баня, община Разлог, за да не се загуби европейското финансиране за проекта за депото за отпадъци:

Ако се реши, че тази площадка е неподходяща и са основателни възраженията на гражданите, тогава започваме отначало и тогава тези депа влизат в групата на проектите, които ще бъдат финансирани или от следващата оперативна програма в порядъка на изключението депо плюс инсталации, или от национален бюджет.

Според министър Искра Михайлова, досега страната е имала грешна политика за решаването на проблемите с отпадъците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна