Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Шейсет процента от гражданите подкрепят студентските протести

Снимка: БГНЕС

Ново проучване на агенция "Алфа Рисърч" показва, че 60 процента от гражданите подкрепят студентските протести, а 36 на сто се обявяват срещу тях. В предаването "Неделя 150" Боряна Димитрова от социологическата агенция коментира резултатите от проучването.

Шейсет и четири процента от хората смятат, че тези протести са морално справедливи, че те са плод на справедлив бунт, а не на другата теза - на користни и платени интереси. Двайсет и девет на сто от хората я споделят. За мен, това е един много важен пробив в социалния процес, който наблюдаваме през последните месеци. Общата теза, която се налагаше много упорито от юни насам срещу които и да са протестиращи, е, че протестите са провокирани от користни партийни подбуди. Двайсет процента от хората, които не подкрепят протестите по една или друга причина, дори те не са склонни да обвинят студентите, че са маша в ръцете на нечии чужди интереси, каза Димитрова.

Това, което можем да очертаем, е, че този отказ на управляващите да влязат в диалог по същество, а диалогът по същество, е за политическата отговорност. Не случайно стои лозунгът: Кой? Той не е хубава хрумка. Той казва – никой не пое отговорност за онова, което изкара хората на улицата. В политиката нещата се решават с поемане на политическа отговорност, каза Боряна Димитрова.

Протестната вълна определя картината на електоралните нагласи, каза в предаването "Неделя 150" Васил Тончев от агенция "Сова Харис".

Практически, това което виждаме в страната, е едно огромно разделение на нацията по споровете, които се водят в момента. И ситуацията се характеризира с това, че не се вижда ясен изход .Нещата са почти идентични с 90 – та година. В дълбочината на мотивите стои една и съща причина, а това е, че и тогава опозицията не призна резултатите от изборите. Вследствие на което се нагнети напрежение и накрая то завърши със студентската стачка. След което се произведоха нови избори и властта се смени, припомни Васил Тончев.

Цялата дискусия чуйте то звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна