Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Юлиян Йорданов: Искаме решение, което да изведе болниците от кризата

Снимка: БГНЕС

По повод лекарските протести през седмицата заради недостига на средства до края на годината, заместник - председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов каза в предаването "Неделя 150":

Ние също се надяваме този спор да бъде решен и болниците да получат средствата, които са заработили, защото по решението на Надзорния съвет на НЗОК за месеците октомври, ноември и декември ще се изплаща 80 процента от изработеното. Като се има предвид, че 60 процента отиват за работни заплати, сами разбирате, че лечебният процес ще бъде затруднен. Нас не ни успокоява това, че всички казват – да, да, нещата ще се оправят. Ние искаме да видим решение, което да изведе болничните заведения от тази криза. Нашето предложение, е да има актуализация на бюджета. Знам, че има доста против, защото ще се наруши дефицитът на държавата, ще има санкции от Европейския съюз, каза д-р Юлиян Йорданов.

По темата за лекарските протести председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер каза в предаването “Неделя 150“:

Възприемам протестите като призив, като послание, като предизвестена реакция на нещо, което беше предвидимо. Обаче, ако диалогът към който призовават всички не е диалог за промени във функциониране на системата, просто няма да се стигне доникъде. Уверявам ви, че договорните партньори на Касата ще получат това, което са заработили на сто процента. В момента държавата казва - в състояние сме, мобилизирали сме целия ресурс, ще ви платим осемдесет процента от дейността с уговорката, че до сто процента ще получите в първите дни на януари средствата си. До тук спряха разговорите в края на тази седмица. Големият въпрос, е какво ще се случва в здравната ни система от тук нататък. Може ли да продължава така? Ако имаме 50 млн. в повече те няма да решат проблема. Ако имаме 500 млн. пак няма да се реши проблемът, защото пробойните са огромни, разходите се харчат изключително неефективно, заключи Нигяр Джафер.

цялата дискусия чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна