Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорните ансамбли „Първомай“ и „Илинден“ гостуваха на българската общност в Истанбул

Снимка: tundja-folk.com

Над 50 изпълнители от ансамбъла от град Първомай и от ансамбъл „Илинден“ към читалище „Искра-1964“ в София гостуваха на българската общност в Истанбул.
Под нестихващите аплодисменти на сънародниците ни в Екзархията двата ансамбъла под ръководството на диригентите Светослав Балтаков и Кичка Петкова представиха красотата на тракийската музика и песни, динамиката на шопските ритми, широтата на дунавските напеви. Гости и домакини пяха заедно "Хубава си, моя горо ", играха хора и ръченици.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе сърдечно приветства певците и певиците от България и заяви:

Днес за нас е хубав празник. Чрез песните си вляхте в сърцата ни топлина и чувство, че милеете за нашата малка, но вярна на българските традиции общност в мегаполиса Истанбул. Вие показахте, че нито икономическата криза, нито разстоянията са в състояние да възпрат чувствата, които ни свързват. Винаги сте ни добре дошли, заповядайте пак.

Гостите от България се запознаха с музейната експозиция в историческата сграда на Българската екзархия, а секретарят на читалище „Искра-1964“ Ирина Славчева заяви:

По традиция по повод Деня на будителите ние гостуваме със специална програма на сънародниците от различни страни.Миналата година бяхме в Тирана. Тази година посветихме нашия концерт на сънародниците в Истанбул, понеже тук се намират едни от най-ценните светини на нашия народ. А желанието ни да изнесем концерт в Българската екзархия бе наша отдавнашна мечта. Възхитени сме и сме благодарни за топлия прием, който ни бе оказан от страна на сънародниците.

Гости на концерта бяха кметът на Първомай Ангел Папазов, заместник-кметът на Текирдаг Синан Четиз, представители на българското генерално консулство в Истанбул.

По публикацията работи: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!