Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БХК: Оратор на вчерашното събитие на ВМРО-БНД е била Елена Ваташка

Маргарита Илиева
Снимка: БГНЕС

Престъпленията, за които е образувано досъдебно производство срещу Ангел Джамбазки, всъщност са две. Едното е подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на етнос, а от друга страна, е явно подбуждане към извършване на престъпление пред множество хора. Що се отнася до извършителите, досъдебното производство е образувано не само срещу Джамбазки, но и срещу други, засега неизвестни лица. Според информацията на сайта на ВМРО-БНД от вчера оратор на това събитие е била Елена Ваташка от Сдружението на българските футболни привърженици. Това каза ръководителят на правната програма на БХК Маргарита Илиева в интервю за предаването "Нещо повече".

За мен е важно, че прокуратурата ще разследва, защото тук не става дума за просто лоши постъпки, а става въпрос за престъпление, т.е. става въпрос за законност. Това е въпрос на поддържане на конституционната теза, че нашата държава е правова. Мотивите, изложени в сайта на прокуратурата, имат собствена ценност. /…/ Аз не знам да има друг подобен случай, при който прокуратурата за толкова кратко време да реагира така решително, каза още тя.

Тази реч на омразата не е нещо, което остава без последици. Тя формира нагласи, формира норма в съзнанието на хората, особено когато няма държавна институция, която да се противопостави и да каже, че това е извън закона. Когато го няма това, когато законът е изтикан в периферията, тогава хората започват да се поддават на тази пропаганда на омразата, обясни Илиева.

Цялото интервю с Маргарита Илиева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна