Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симона Халеп е шампионка на "Шампионките"

Симона Халеп спечели тенис турнира на Шампионките в столичната зала "Арена Армеец"
Снимка: БГНЕС

Водачката в схемата Симона Халеп от Румъния спечели Турнира на шампионките на WTA в София с награден фонд 750 хиляди долара. 22-годишната Халеп победи четвъртата в схемата Саманта Стосър от Австралия с 2:6, 6:2 и 6:2 за 97 минути пред погледа на легендарния си сънародник и бивш номер 1 в мъжкия тенис Илие
Нъстасе
, който има 56 титли на сингъл в кариерата си, две от които в Големия шлем.

Шампионката от Откритото първенство на САЩ през 2011-а година Стосър стартира отлично мача и след ранен пробив поведе с 3:0 след само 10 минути на корта. Тя продължи да контролира мача и след нов пробив в осмия гейм стигна до успеха в първия сет след малко повече от половин час.

Халеп постепенно започна да намира играта си в началото на втората част. След размяна на ранни пробиви при 2:2 румънката доминираше на корта. Тя направи серия от четири последователни гейма, за да изравни резултата.

Решаващата трета част започна равностойно, но след 1:2 Халеп взе пет поредни гейма, за да триумфира пред около 6 хиляди зрители в зала "Арена Армеец".

Така румънката взе максималните 270 хиляди долара след петте си поредни победи в турнира, както и 375 точки за световната ранглиста, в която тя ще се изкачи до рекордното в кариерата си 11-о място в понеделник. Халеп взе и шеста титла в шестия си финал за сезона, след като до 2013-а година не беше стигала до мач за трофей в турнирите на WTA. Стосър завърши надпреварата със 130 хиляди долара и 220 точки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна