Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтична компания ограничава доставките заради дългове на болници

Снимка: БГНЕС

Един от най-големите дистрибутори на лекарства - фармацевтичната компания "Фаркол", ограничава доставките за болници в страната заради неразплетени задължения в размер на над 4,2 милиона лева.

С най-голям дълг от 1,3 милиона лева е Бургаската болница - най-голямото здравно заведение в Югоизточна България. Следва болница "Пирогов" с 1,2 милиона лева. Просрочието на МБАЛ "Хаджи Димитър" - Сливен е за над 530 000 лева.

Мярката, която влиза в сила от тази седмица, обяви председателят на Съвета на директорите на компанията Георги Базотев:

На практика ще достигнем до там да доставим само медикаментите и консумативите, които сме закупили, а за нови няма да можем да си позволим да купуваме, като е ясно, че няма да бъдат плащани. Следващите етапи са много тежки - по стандартния ред за събиране на взимания, на практика, би могло да се пристъпи към него, само дето не ми се мисли за това нещо. Това означава блокиране на сметки на болници.

Дълговете са трупани в продължение на година, дори две, уточни Георги Базотев.

Бургаската болница няма да остане без лекарства и пациентите няма да пострадат от създалата се ситуация, заяви Юлия Андреева от пресцентъра на най-голямото здравно заведение в Югоизточна България.

Ръководството на болницата обаче е предприело всички необходими мерки, за да не остане без лекарства и по никакъв начин да не пострада лечението на пациентите, а ръководството на болницата вече се е обърнало към други доставчици.

Преди липсата на достатъчно средства от Здравната каса болницата не може да изпълни споразумението с търговското дружество, уточниха от Бургаската болница. От МБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен отказаха коментар.

Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ще изплаща на болниците по 80 процента от фактурираните средства за септември, октомври и ноември. Медиците предупредиха, че ще излязат на протест, ако до 8-и ноември проблемът не бъде решен.

По публикацията работи: Петя Янакиева - Радио Бургас

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна