Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР ще реши за лиценза на ЧЕЗ до края на ноември

Снимка: БГНЕС

До края на ноември държавният енергиен регулатор ща излезе с решение по започналата през април процедура по отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, съобщи председателят на ДКЕВР Анжела Тонева.

Общо 21 акта са били съставени на дружествата на ЧЕЗ в България. Продължават проверките и заседанията на работната група по казуса, обясни Тонева

Целият контролен потенциал на комисията е насочен главно за проверки в ЧЕЗ, за да бъдем абсолютно убедени, че дружеството работи или не работи добре. В момента, в който вземем решение, ще обявим резултатите публично, и тогава процедурата ще приключи. Ние, освен със закона, се съобразяваме с пазара. Изключително важно е да съобразим всички факти и обстоятелства от гледна точка на сигурността на снабдяването, и то точно преди зимния сезон.

Държавният енергиен регулатор работи по случая заедно с прокуратурата, тъй като и тя поиска да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество.

Ако се стигне, въпреки всичко, до отнемане на този лиценз, мрежата в Западна България ще бъде управлявана от "особен управител" съгласно Закона за енергетиката.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени