Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев предупреди за рискове заради увеличения миграционен натиск

Снимка: БГНЕС

Допълнителна преграда в отсечката Елхово - Болярово ще бъде изградена, за да спира нелегалните мигранти в страната. В момента те са над 9500. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи по време на парламентарния блиц контрол за сериозни рискове и заплахи за сигурността на страната от увеличения миграционен натиск:

До понеделник ще имаме над 1000 души повече в помощ на Гранична полиция, командировани, и усилване на граничните патрули до края на периода, който залагаме. За 6 месеца ще стане 1400 души. Осигурени са необходимите автомобили, за да могат да организират по успешен начин дейността си и по този начин се надяваме, че чрез усилването на патрулите, които ще бъдат по границата, чрез изграждането на преградното съоръжение, чрез засилване на наблюдението върху морската част на границата, ние ще сме в състояние да намалим съществено този миграционен натиск и количеството нелегални емигранти, които проникват на наша територия, над три пъти и половина да снижим това количество.

Над 20 милиона лева ще струват до края на годината мерките от плана на правителството за справяне с бежанската вълна. Това заяви в парламента премиерът Пламен Орешарски. Той добави, че нелегалните емигранти, които не получат статут на бежанец или закрила ще бъдат екстрадирани. За финансирането на ограничителните мерки ще бъдат преструктурирани разходите.

"Мерките струват двайсетина, може би малко повече милиони, които частично ще бъдат възстановени, но една част ще останат за сметка на бюджета, така че укрепваме и границите. ... средства в определена степен, някаква степен също и нееднозначните реакции вътре в страната, мисля, че се прави всичко възможно, за да се смекчат ефектите. Естествено, че когато имате форсмажорен фактор се нарушава известен конфорт, но все пак тези хора идват от военна обстановка. И не пожелавам на никого да бяга по начина, по който те бягат. "


Възможност за нов статут на бежанците с право на работа в целия Европейски съюз обсъждат страните-членки. Евродепутатът Ивайло Калфин заяви,че идеята се подкрепя от южните страни-членки,които са засегнати от притока на емигранти.


"Споразуменията са такива, че в която и страна влязат и който им даде статут на бежанец, те имат свободата да се движат в Европа, но нямат право на работа, нямат право на социални помощи, нямат право на нищо. Така че един сириец ако влезе през България и отиде да си види семейството в Германия, той там не може да започне да работи. И трябва да се върне обратно. Тази идея, разбира се, среща и съпротива, защото някои смятат, че ще стане абсолютно неконтролируем броя. В смисъл България ще дава статути примерно или Гърция, или Италия на бежанци и те ще минават, ще казват довиждане и ще отиват във всички страни, което е също неизбежно. Така че тука има също диалог. В момента се поемат част от бежанците с квоти, но не е решен изцяло въпроса. "

Комисията по бюджет на Европейския парламент одобри снощи отпускането на допълнителни 18 милиона евро помощ за страните-членки от Евросъюза, които са засегнати от бежанската вълна от Сирия. Средствата се прехвърлят от други програми, които няма да могат да бъдат похарчени тази година.

 

По публикацията работиха: Даниел Инков, Лили Царева, Радостина Билярска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна