Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти: Превръщането на ксенофобските настроения в медийна сензация е опасно

Снимка: БГНЕС

Превръщането на ксенофобските настроения в медийна сензация е безотговорно и опасно, предупреди в нарочна декларация Асоциацията на европейските журналисти.

В предаването "Преди всички" Мария Черешева от асоциацията коментира:

Във връзка с темата за бежанците – факт е, че за отрицателно време тя се превърна в тема номер едно за медиите, което е огромно предизвикателство. Но асоциацията веднъж вече предупреди, че не е добре да се създава разделение в обществото на базата на медийни материали. След престъплението, извършено от алжирския гражданин, ние сме на мнение, че темата отстъпи на сензационното говорене. Човекът беше цитиран най-вече със своята расова принадлежност и се създава паника в момент, в който хората така или иначе са сблъскани с това да приемат нови и непознати на територията на България.

В случая е намесено и страшно много политическо говорене. За словото на омразата - вече има и решение на Съвета за електронни медии, че има такова използвано в медиите. Съветът по собствена инициатива осъществи фокусиран мониторинг по темата и декларира, че в някои канали, най-вече телевизия Алфа, има използвано слово на омразата за сметка на интеграционното говорене. Решението е от вчера. Думите са на български политик – депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. Медиите няма как да подминат тези думи, но мнението ни е, че словото на омразата трябва да бъде анализирано в дълбочина и декларирано като опасно за обществото, създаващо разделение, а не като призоваване към естествен протест и защитаване на граждански права, защото това не е демократичен протест
.

Тепърва трябва да се мислят механизми за справяне с проблема, тъй като много европейски страни са се опарили.

Говоренето от страна на институциите започна преди няколко месеца. Един от изводите на СЕМ е, че се създава разделение между граждани на трети страни, мигранти, които идват в страната, и българи. Това започна с изказване от страна на МВР, че издръжката на един бежанец струва 1080 лв. Беше хвърлено като бомба без каквито и да е детайли, коментира още Черешева и добави, че разделението вече е налице.

Цялото интервю на Таня Величкова с Мария Черешева чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна