Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

Администрацията на президента Барак Обама обмисля дали да сложи край на спорната политика, която поставя военен начело и на Агенцията за национална сигурност, и на киберкомандването на страната, пише "Вашингтон пост".

Според някои анализатори това ще спомогне да се избегне концентрацията на власт у един човек и ще раздели два органа с коренно различни мисии. Обсъжда се и дали Агенцията за национална сигурност да не бъде ръководена от цивилен.

В Женева днес започва нов кръг между петте страни - постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, и Иран за спорната ядрена програма на ислямската република, отбелязва "Дейли телеграф". Западът най-накрая ще може да подобри отношенията си с Иран след десетилетия на враждебност, коментира изданието.

Високопоставен служител от администрацията на президента Обама, цитиран от "Ню Йорк таймс", заявява, че Вашингтон е готов да предложи ограничено смекчаване на икономическите санкции, ако Техеран се съгласи да спре временно ядрената си програма. Според цитирания източник това би дало на преговарящите време да работят за окончателно споразумение.

Руската армия се завръща в Арктика и взема на въоръжение нови ядрени ракети, пише "Комсомолская правда". Вестникът отразява изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който изтъкнал значението на "руската Арктика" като крайно важна ресурсна база със стратегическо значение за страната.

Според армейския вестник "Красная звезда" започналите изпитания на мобилния ракетен комплекс "Ярс" са сред най-важните задачи на руските въоръжени сили. Предвижда се те да станат основно оръжие от групата на руските стратегически ракетни войски, изтъква изданието.

По публикацията работи: БТА / Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна