Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Стайков: Успяхме да върнем достойнството на българския комикс

Снимка: Архив

На книжния пазар вече е „Кратка история на българския комикс“ от художника и журналист Антон Стайков. Успоредно с премиерата на книгата беше открита и изложба от скици "Комикс лаборатория" в галерия "Алтроник ЛАЙТ" в столицата.

Историята на българския комикс започва точно както започва и историята на европейския комикс – в края на 19-и век, каза авторът в интервю за предаването "От петък до петък":

Успях да намеря стари неща на Александър Божинов, които са подписани с псевдоним, още от 1890-а година. По време на войните има военни комикси, има детски комикси. Елин Пелин е един от най-важните хора за българския комикс, защото превежда Вилхелм Буш и то с термина "приказливи картини". След това, през 40-те години има златен период. След 9-и септември в социалистическите държави има една стигма и дълбоки стереотипи, но през 1979-а година за Годината на детето Людмила Живкова решава да се издаде списание за комикси и така помага за излизането на списание „Дъга“, което се издава в партийното издателство „Септември“. 90-те години, годините на прехода, има няколко много интересни първи броеве на списания. След това излиза списание "Маугли" на Пенко Гелев.

Заедно с премиерата на книгата няколко художници от списание „Дъга“ правят и изложба. Според Антон Стайков с тези две събития успяват да подтикнат български художници, издатели и сценаристи и да върнат достойнството на българския комикс.

Много български художници, които знаем, се оказва, че са свързани и с комикса – Александър Жендов, Илия Бежков, Наум Хаджимладенов, Александър Божинов, обясни Антон Стайков и допълни, че в книгата има една доста интересна част:

Пропагандни комикси, които са били опасни, някой път са заклеймявали хора и са ги докарвали до затвори и лагери. Другите, в „Септемврийче“ пък, поучават децата как да са добри ученици в стихове.

Антон Стайков разказа, че Александър Малеев, който е известен в САЩ като Алекс Малеев и в момента е художник на "Батман", започва в списание "РИК" през 1991-ва година. Той посочи и друг български художник - Виктор Кълвачев, който живее в Лондон и Лос Анджелис и е изключително добър в криминалния комикс.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна