Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачев: Не може да има удължаване на ограниченията за българи и румънци

Снимка: БГНЕС
Сегашният състав на ЕП в огромното си мнозинство още веднъж и тази седмица потвърди, че всички европейски граждани трябва да имат еднакви права и задължения и всички ограничения трябва да отпаднат до края на тази година. Не може да има по никакъв начин промяна или удължаване на тези ограничения. Това заяви в предаването "Събота 150" евродепутатът Андрей Ковачев. Той посочи, че във Великобритания Партията на независимостта използва говора срещу българските и румънски граждани, за да засилва антиевропейските настроения в страната и да засилва страховете на хората, че едва ли не техните социални придобивки са под риск.

Според евродепутата не е възможно Великобритания да поиска да въведе допълнителни мерки след 1-ви януари: Не е възможно, защото това трябва да мине през санкцията на всички останали 27 страни-членки. Това не може да стане, защото трябва да мине през санкцията и на българския парламент. Никога няма да бъде гласувано такова нещо. Затова г-н Фараж говори за това, че ако се случи, то Великобритания трябва незабавно да излезе от ЕС. /…/ В края на краищата това вече е част от другия дебат за бъдещето на Европа – ако има такива страни, в които мнозинството от съответните граждани не желаят по-нататък европейска интеграция, то всяка страна-членка е суверенна и е свободна да напусне ЕС. Нека не бъдем заложници на политическите популистки движения в една или друга страна-членка.

Ковачев добави, че ЕС ще върви в тази посока да няма дискриминация по отношение на заплащането. По думите му обаче това трябва да започне първо от страните-членки – те да не допускат такава дискриминация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна