Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трифонова: Изслушването на Сноудън се отлага засега и вероятно завинаги

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Готовността на бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън да даде показания във връзка с разразилия се скандал около подслушването на германския канцлер Ангела Меркел тази седмица постави на дневен ред въпроса за предоставянето на политическо убежище на Сноудън в Германия. Коментарите по темата логично са разнопосочни.

Журналистът Елена Трифонова цитира данни от проучване в Германия, което сочи, че 60% от германците приемат Сноудън като герой, а според 16% от анкетираните той трябва да понесе наказателна отговорност.

За Берлин ситуацията в момента не е еднозначна по отношение на Сноудън, защото неговите 15 минути слава минаха. /…/ Има едно разминаване между това, което се обяснява в медиите, и правната страна на казуса. Сноудън би могъл да бъде разпитан в Берлин от една страна, но като какъв той ще напусне Москва и като какъв ще влезе в Германия. Между Германия и САЩ има спогодба за реадмисия и федералната полиция би трябвало да реагира веднага, тъй като Сноудън се издирва от Вашингтон с международна заповед за арест, т.е. той не може да бъде разпитан в Берлин, той не може официално да влезе в Берлин, тъй като той не търси политическо убежище, а не може да получи и бежански статут. От друга страна стана ясно, че той не може да бъде разпитан и от част от комисията, която трябваше да отиде в Москва, в посолството на Германия, тъй като ако той влезе на германска територия в Москва, може да пожелае да не излезе и това означава, че ще усложни отношенията между Берлин и Москва. Т.е. изслушването на Сноудън се отлага засега и най-вероятно завинаги. /…/ Изправяме се в ситуацията, когато моралът на обществото от една страна диктува Сноудън да бъде изслушан, да бъде чуто кой освен Меркел е бил подслушван, но политическата целесъобразност сочи нещо съвсем различно и вероятно тя ще вземе връх. В германските медии вече се появиха коментарите, че колкото и да е полезна информацията, която Сноудън ще даде, Германия не иска да става заложник на неговите информации, твърдения и факти в отношенията си с Вашингтон.

Германия е в ситуация, когато й предстои съставяне на ново правителство. Тя не може да си позволи нестабилност, още повече когато целият ЕС се тресе от кризи, от бежански вълни и от всякакви проблеми. Берлин, към когото гледат всички и се приема като остров на стабилността, не може да си позволи подобни скандали, подчерта още Трифонова. 

Коментара на Елена Трифонова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна