Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рената Сатириади: Искрата на творчеството се ражда в независимост

Снимка: Архив

Московският театър "Таганка" се готви за 50-годишния си юбилеен сезон. Между легендарното минало и провокативното настояще, театърът е в търсене на себе си с нова концепция за атрактивен репертоар. Оцелял сред обществени бури и въпреки откритите конфликти с властта, "Таганка" продължава да бъде стожер на инакомислещите.

Рената Сатириади, режисьор и заместник-директор на театъра, сподели за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“:

Паралелно с много събития, които ще има в Москва, обхващащи музеи, киносалони и театрални сцени, по повод годишнината предвиждаме включването на нови постановки в репертоара на Театъра.

Сатириади е огорчена, че стожерите на театъра го напускат, но е щастлива, че в него идват млади хора, а представленията се радват на огромен зрителски интерес:

"Таганка" е мой дом. Когато съм в театъра съм си у дома. Сега, когато стожерите на "Таганка" постепенно си отиват, домът ми пустее, въпреки че идват нови, млади хора и така трябва да бъде. Слава Богу, хората харесват тези спектакли.

Рената Сатириади се е учила на театрално майсторство лично от създателя на театъра и негов доскорошен директор Юрий Любимов: 

Първата ни среща беше на приемния изпит. Любимов беше в изпитната комисия. Той не се интересуваше как представяме едно или друго произведение, защото беше наясно, че младите хора ще се учат на това. За него беше важно за какво мислим, познаваме ли руската култура. От него научих, че творческият човек не е лесно достъпен, лесно разбран. Ако се харесваш на всички, значи не си творец.

Тя коментира и реформите в руската култура и неразбирането на чиновниците:

Забравят, че освен успешния театрален мениджмънт има и творчество, а това са две различни неща. Искрата на творчеството се ражда в независимост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна