Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Лаков: Случаят "Бисеров" е удар по българския парламентаризъм

Снимка: БГНЕС

Случаят "Бисеров" е удар по българския парламентаризъм и държавността, заяви в предаването на "Неделя 150" по "Хоризонт" депутатуът от "Атака" Венцислав Лаков:

Все още нямаме никаква информация по случая "Бисеров". Има само догадки и откъслечни публикации. Нямаме никаква официална информация. Досега е ясно само едно, че това е удар по българския парламентаризъм. Нашите политически противници от ДПС понасят този удар. Не можем да се произнесем, без да знаем какво се е случило всъщност. Фактът е, че това е пореден удар срещу държавността, каквито всъщност се явяват и така наречените протести и така наречените "пришълци", които ни заливат. Всичко това удря по българската държавност. Властта не реагира достатъчно адекватно.

"Офшорка" не е мръсна дума, но в същото време се използва тази форма за прикриване на нечисти капитали, за пране на пари. Колкото до отпадането на банковата тайна, няма лошо да се разкрият. Ние в "Атака" нямаме нито олигарси, нито имаме хора богати, свързани с олигархични кръгове. За нас няма никакъв
проблем да отпадне банковата тайна.

Според Жельо Бойчев от Коалиция за България, преди да се правят коментари по темата, е нужно да се изчака появяването на конкретна информация. На въпрос как ще се отрази случаят на отношенията БСП-ДПС, той отговори:

Усещането ми за момента показва, че въпросът с г-н Бисеров не касае отношенията между БСП и ДПС и не застрашава по никакъв начин парламентарното мнозинство. Не съм участвал в разговорите с ДПС, от което да съм искал обяснение. Предполагам, че и колегите от ръководството на парламентарната група ще поискат повече информация и тя ще ни бъде предоставена.

Пълният доклад за "Авиоотряд 28" е бил представен в парламента тази седмица, за да бъде отклонено вниманието от оставката на Христо Бисеров, смята депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Подобен опит, според него, се прави и с обсъждането на законово предложение за сваляне на банковата тайна от сметките на политици:

Няма нищо лошо в това. Ние сме публични личности, дори да не се свали банковата тайна, ние сме длъжни да обявяваме през Сметната палата по закон нашето имущество. Нищо революционно няма. Просто г-н Местан се опита да отклони вниманието от Бисеров, като хвърли обществото в това, че, видите ли, сега ще разкрием сметките. И като разкриете сметките, ще се види, че някой има примерно 10 000 лева, които той трябва да ги е упоменал пред Сметната палата. Проблемът е, ако не ги е упоменал.

Интервютата на Таня Величкова с Венцислав Лаков, с Жельо Бойчев и със Станислав Иванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна