Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На входа на българската газопреносна мрежа за момента няма нарушаване на доставките на газ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На входа на българската газопреносна мрежа за момента няма нарушаване на доставките на природен газ, страната ни не е информирана за предстоящи такива. Това заяви за "Хоризонт" Димитър Гогов по повод информацията, че държавната компания "Нафтогаз Украйна" е прекратила напълно покупките на синьо гориво от руската компания "Газпром".

Системата се управлява от украинската компания. Тя може да преустанови подаването на газ в една или друга посока, но чисто документално - не взимането на газ от Украйна не би следвало да наруши доставките за други потребители, намиращи се на запад или на северозапад от нейната територия. Потоците са общи, влиза много голямо количество газ от няколко точки, но така или иначе тук става въпрос за отказ на украинците да купуват руски газ дотолкова, доколкото аз разбирам от прессъобщението, а не отказ да пренасят руски газ.

От сутринта служители на "Булгаргаз" на няколко пъти са били в контакт с представителството на "Газпром експорт" у нас:

Не е имало какъвто и да е намек, че доставките към България ще бъдат нарушени. Дори и да има някакъв проблем, той не може да се усети за един час. Тук са необходими определен брой часове, в които да започне да се нарушава потокът на газ.

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна