Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ и Иран продължават преговорите на 11-и декември

Снимка: БГНЕС

Следващият кръг на преговорите между Иран и Международната агенция за атомна енергия за иранската ядрена програма ще се състои на 11-и декември във Виена, се казва в съвместно изявление на страните, разпространено след днешните консултации в Техеран.

Шефът на МААЕ Юкия Амано съобщи също след срещата, че инспекция от Агенцията във военната база "Парчин", където се подозира, че Иран извършва ядрени опити, ще се обсъжда на по-късен етап.

Иран отказва достъп до базата под предлог, че е военен обект, а също, защото агенцията на ООН вече направи инспекции през 2005-а година, които не откриха нищо.

"Парчин" остава важен въпрос и ще бъде обсъден по-късно в рамките на споразумението за проверки на иранските ядрени дейности, постигнато днес.

Иран ще даде на международните ядрени инспектори "контролиран достъп" до уранова мина и завод за тежка вода в срок от три месеца като част от споразумението с МААЕ, насочено към подобряване на прозрачността на иранската ядрена програма.

Иран трябва също така да предостави информация за планирани нови изследователски реактори и места за бъдещи атомни електроцентрали, както и да разясни свои по-ранни изявления за допълнителни съоръжения за обогатяване на уран.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени