Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на МААЕ се надява на напредък по разследването на ядрените дейности на Иран

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано се надява предстоящите днес разговори с ирански представители в Техеран да доведат до конкретни резултати, така че разследването на ядрените дейности на Иран да напредне, съобщава Ройтерс.

Иран и шестте основни сили не успяха да постигнат споразумение вчера на дипломатическите преговори в Женева, насочени към успокояване на международните страхове от ядрената програма на Техеран.

Участници в преговорите обаче казаха, че са постигнали значителен напредък и изразиха надежда, че ще се стигне до споразумение на следващата среща в Женева на 20-и ноември.

Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Уенди Шърман, която оглавяваше американската делегация на международните преговори, е пристигнала вчера в Израел. Тя ще проведе консулатации с правителството на Израел във връзка с преговорите в Женева, ще обсъди въпроси, свързани с тясното сътрудничество между САЩ и Израел, насочени към това да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

По-рано американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ не възнамеряват да отслабват натиска върху Иран. Според него този натиск е накарал Техеран да седне на масата за преговори.

В Йерусалим израелският премиер Бенямин Нетаняху открито призова евреите в САЩ да помогнат да се избегне сключването на една много лоша и опасна сделка, имайки предвид подготвеното споразумение между Шесторката и Техеран. Израел гледа скептично на идеята, че облекчаването на санкциите може да накара Иран да ограничи ядрената си програма.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна