Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС е за отпадане на банковата тайна за политиците

Снимка: БГНЕС

От ДПС настояват банковата тайна да не важи за висшите политически длъжности. Движението призова правителството да стане инициатор пред Съвета на премиерите на Европейския съюз за разработването и приемането на общ европейски регламент. Целта е банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на всички висши политици и техните семейства, особено в офшорните зони, обясни лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според Местан казусът "Христо Бисеров" постави важния въпрос за банковите сметки на висшите политици. Идеята за снемането на банковата тайна ще бъде официално представена по време на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност при президента, съобщи Местан и уточни параметрите на предложението:

Принципът на банковата тайна трябва да се съхрани за всички редови граждани на ЕС, но нашите сметки - било в швейцарски банки, било в Сейшелските острови, не могат да бъдат в тайна от българското общество. С този регламент, ако не обхване и лицата, семействата на висшите политици, пак няма да сме решили никакъв проблем.

За да бъде работещ този регламент, той трябва да важи за всички страни в ЕС, обясни лидерът на ДПС:

Дори българският закон да го изисква, ако няма общ европейски регламент, други банки могат да откажат на българските специални служби или на българската държава информация.

Предложението им беше подкрепено от ГЕРБ. Томислав Дончев каза:

Всяка мярка, която има за цел да увеличава прозрачността по отношение на обществените личности, в това число - на първо място политиците, за мен е добра мярка.

По казуса "Христо Бисеров" Лютви Местан подчерта, че ДПС вече е дал своя политически отговор:

ДПС не дотира политически господин Христо Бисеров. Случаят "Бисеров" е в прокуратурата. България има за главен прокурор блюстител на закона наистина, който няма да цепи басма никому.

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени