Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Петковски: Ректорът е отговорен за всичко това

Снимка: Дневник

Несъгласни с окупацията на Ректората на СУ "Св. Кл. Охридски" студенти и преподаватели са пред сградата на факултета по журналистика и обмислят действия срещу протестиращите, за да се справят със ситуацията. Студентът по право Никола Петковски коментира, че може би трябва да се сезира прокуратурата или Инспекцията по труда, да се иска помощ от външни институции, които си затварят очите. Той подчерта, че опитите от тяхна страна за диалог с протестиращите са били безнадеждни.

Студентският съвет смята да излезе с открита декларация, в която отново да заяви, че е против окупацията, и да изчисли щетите от нея. Преподавателите ще търсят отговорност и от ректора, отговорен за всичко това. Според правилника на Софийския университет, както и според Закона за висшето образование е описано, че политическа агитация на територията на учебните заведения е недопустима и в случаи на окупация ректорът е длъжен да извика органите на МВР и да се справи с проблема.

Никола Петковски добави, че подкрепата на протестиращите в сградата не е чак толкова мащабна, колкото се показва по медиите.

Вътре са 40-50 души максимум дневно... Влизал съм вътре, когато трябваше да се проведе референдум... беше пълен хаос, пиеше се бира... Диалог съм се опитвал да водя с тях десетки пъти, но когато ги питаш какво очакват, отговарят с общи фрази, клишета, нищо конкретно...

Цялото интервю с Никола Петковски - в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна