Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски благотворителни организации отправиха призив за помощ за жертвите на Филипините

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Британски благотворителни организации отправиха призив за помощ за жертвите на опустошителния тайфун на Филипините. В близките дни британски боен кораб ще осигури ценна медицинска и инженерна помощ на пострадалите.

Очаква се Комисията за спешни мерки за справяне с природни бедствия, която обединява 14 водещи британски благотворителни организации, да отправи и специален телевизионен призив по всички канали тази вечер за осигуряване на още храна, вода и подслон на пострадалите от тайфуна "Хайян". Междувременно премиерът Дейвид Камерън вече обяви увеличение на британската помощ от шест на десет милиона паунда. Парите ще бъдат похарчени за полети и осигуряване на одеяла, санитарно и водопречиствателно оборудване.

Премиерът Камерън заяви още, че бойният кораб "Дарлинг" на кралските военноморски сили всеки момент ще потегли от базата си в Сингапур на филипинските брегове.

На кораба ще бъдат нужни пет дни да стигне до Филипините, но неговият персонал може да окаже безценна помощ на пострадалите със своя медицински и инженерен опит. Освен това на борда на кораба има оборудване за обезсоляване на морска вода и превръщането й в питейна такава.

По данни на ООН около 10 милиона души са потърпевши от един от най- опустошителните тайфуни в човешката история.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна