Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светът продължава да оказва помощ на Филипините за възстановяване от тайфуна "Хайян"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Светът продължава да мобилизира силите си, за да помогне на Филипините да се възстановят след бедствието, оставено от тайфуна "Хайян".

Великобритания ще изпрати боен кораб с оборудване за обезсоляване на морска вода и военен транспортен самолет в помощ на пострадалите, заяви премиерът Дейвид Камерън.

Корабът "Деъринг" с поддръжка на самолет Ц-17 на Кралските военновъздушни сили е тръгнал от Сингапур и ще пристигне след пет дни с 200 военнослужещи на борда. Отпуснатата вече от Лондон помощ е 10 милиона паунда.

Италия ще изпрати помощ за милион и половина евро за Филипините. Министърът на външните работи Ема Бонино съобщи, че се разглежда възможността да се обяви и доброволно събиране на средства чрез есемеси.

Съединените щати изпращат самолетоносача "Джордж Вашингтон" и бойни кораби. Те вече плуват към Филипините и се очакват през следващите 48 до 72 часа. На борда на самолетоносача има около 5000 души и над 80 самолета. 90 военнослужещи вече оценяват необходимостта от спешна помощ и разблокираха 20 милиона долара.

Руското министерство на извънредните ситуации изпрати два самолета Ил-76 с военно-полева болница.

Япония отпусна 10 милиона долара.

Канада изпрати екип от военни спасители и 5 милиона долара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна