Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Митко Димитров: Бюджет 2014 не обръща внимание на много важни проблеми

Снимка: БГНЕС

Все още не се обръща достатъчно внимание на много важни и големи проблеми, които правителствата трябва да решат. Проблеми, които всички правителства досега са загърбвали. Това каза директорът на Икономическия институт на БАН проф. Митко Димитров в интервю за предаването "Нещо повече".

Проф. Димитров посочи два основни проблема на гледания от Народното събрание проектобюджет за 2014-а година: Първият голям проблем е, че има много приходи, които могат да бъдат събрани. Става дума за значителни суми, свързани с незаконно и нелоялно поведение по отношение на кражбата на ДДС. Всички знаем, че с митниците има проблеми. Друг проблем е плащанията на данъци, осигуровки и т.н. Ако те бъдат решени, всяко правителство ще има много повече възможност да провежда повече положителни политики. Вторият основен проблем е, че не се виждат реални стъпки към подобряване на услугите в секторите, които се финансират от бюджета. Имам предвид здравеопазване, образование, администрация. /…/ Тези проблеми пречат ръстът да бъде значително по-висок, отколкото в сега.

Въпросът е, че това, което се прави с този бюджет, може да компенсира например натрупана инфлация от една година, но знаете, че предишните четири години бяха без никакви компенсации. Така че не може да имаме някакво решително подобряване. Просто стъпки в правилна посока, които обаче са недостатъчни, обясни проф. Димитров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна