Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.00 до 15.30 часа
водещ: Божидар Любенов

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 
                                                                           Божидар Любенов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна