Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Какво се случва” с Мирослава Кортенска: Две гледни точки по темата за равнопоставеността

Един от най-важните критерии за обществата в Европа е как те  регулират равнопоставеността в тях. Равнопоставеност между мъжете и жените, даване на възможности за достъп, придвижване, работа и социална изява на хората с увреждания. Според едно от последните изследвания в Европа, България е на 38-о  място по този важен критерий. В предаването ще се опитаме да разгледаме този сложен въпрос от един  по-нестандартен ъгъл, ще представим една човешка съдба - на художничката Евгения Христова. Тя трудно ще стигне до студиото ни, защото е в инвалидна количка, а дори в БНР няма рампа за достъп на хора с увреждания. Как един такъв артистичен човек като Евгения Христова живее и работи днес? Това ще дебатираме в предаването ни.
Ще се свържем и със заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова, която да разкаже за инициативите, предприети  за социализиране на инвалидите.
В края на предаването ще говорим за равнопоставеността на България в Европа през погледа на един от първите й дипломати и представители в Обединените нации - Димитър Шишманов, по повод неговата 120-годишнина. Само преди дни бе премиерата на книгата му “Блянове край Акропола”, която ще представи нейната съставителка Мария Владимирова, а откъс от книгата ще прочете  актьорът Васил Стойчев.
Предаването “Какво се случва” може да слушате на 29 октомври, от 17.00 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна