Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване с примата Галя Йончева към тайните на оперната сцена

В студиото на „Артефир” гостува оперната прима Галя Йончева. Поводът за срещата й със слушателите на предаването е излизането на автобиографичната й книга „Отвъд завесата”, която е посветена на любовта й към оперното изкуство. Галя Йончева е една от примите на Софийската опера, работила на нейната сцена в продължение на 22 години.
Книгата й „Отвъд завесата“ е обобщение на нейната успешна кариера и подарък за любителите на това сложно и многопластово изкуство. В първата част - „Изповед за операта“, авторката ни отвежда по дългия и труден път на оперния артист, разкрива как се изработва музикалната партия и как се създава драматичният образ. Споделя какво са били за нея репетициите, представленията, камерните изяви, сцената, публиката и успехът. Разказва за изграждането на ролята като симбиоза между музика и драма, за партньорите, колегиалността и за преодоляването на многобройните предизвикателства.
Във втората част – „Щастието да си в образа“, оперната прима споделя тайнството при сътворението на осем от тридесет и четирите оперни героини, в които се е превъплъщавала, и които са я обогатили най-много. От тази изповед младите оперни артисти ще могат да почерпят опит и да намерят собствена ориентация в творческите си търсения, смята авторката. Книгата-албум за операта „Отвъд завесата“ е илюстрирана с повече от 150 уникални фотографии от личния архив на Галя Йончева. Снимките на сцени от представления, както и на ноти от самите опери, са поместени там, където текстът се нуждае и от картинно възприемане, с което се улеснява и засилва вълнуващият ефект на разказа.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна