Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров свирят със Симфоничния оркестър на БНР под диригентската палка на Емил Табаков

Аглика Генова и Любен Димитров - най-известното и аплодирано клавирно дуо в света. По покана на БНР ще изнесат концерт в зала „България” на 19 февруари, от 19 часа.
Снимка: genova-dimitrov.info/en

На 19 февруари от 19.00 часа директно от зала „България” - концерт на Симфоничния оркестър на БНР със солисти Аглика Генова и Любен Димитров.
Те ще представят Концерт за две пиана на Франсис Пуленк със Симфоничния оркестър на БНР и диригент Емил Табаков.
В програмата ще прозвучат Вариации върху тема от Пърсел на Бенджамен Бритън и Симфонични танци от „Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн.

Аглика Генова и Любен Димитров започват обучението си по пиано на петгодишна възраст в музикалните училища в Пловдив и Русе. В Националната музикална академия „Панчо Владигеров” са в класа на проф. Константин Ганев.
От 1993 г. Аглика Генова и Любен Димитров работят с проф. Владимир Крайнев в Музикалната академия в Хановер. Там се дипломират с отличен успех и са забелязани след два концерта с оркестър под диригентството на Ейджи Оуе. Получават титла за майсторство на концертни солисти. Създадено през 1995 г. в Хановер, още през първите три години от съществуването си, клавирното дуо Генова - Димитров спечелва всички авторитетни конкурси в тази категория - „Белини”, Италия (1995), Токио (1996), Музикалния конкурс на ARD в Мюнхен (1996) и „Мъри Драноф”, Маями, САЩ (1997).
Така започва сензационната кариера на виртуозите Аглика Генова и Любен Димитров. Концертите им са високо ценени от публиката и пресата и предизвикват бурни овации. На тях се пада честта да открият Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ) през 2002 г., където свирят на кристален роял „Зайлер”. Дуото е постоянен гост в големите концертни зали в Чикаго, Вашингтон, Виена, Токио, Париж, Руан, Брюксел, Пекин, Рио де Жанейро, Атина, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Дрезден, Щутгарт, включително и на Световното изложение ЕКСПО 2000, Хановер.
Аглика Генова и Любен Димитров получават покани да участват в авторитетни международни фестивали: Шлезвиг-Холщайн, Райнгау, Лудвигсбург, Гщаад, Клавирен фестивал „Шопен” в Лужники, фестивал в Равело и редица други. Като солисти, виртуозите свирят с радиооркестрите на Мюнхен, Хановер и Кайзерслаутерн, филхармонията на Щутгарт, Северозападна германска филхармония, Симфоничния оркестър „Нов свят”, Симфоничния оркестър на Савана, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Софийската филхармония, Пекинската филхармония, Чешкия камерен оркестър, Московския симфоничен оркестър, Украинската национална филхармония, Филхармониите в Кейптаун и Дърбан, Оркестъра на Минск, Полската филхармония. Сред диригентите с които работят са Ейджи Оуе, Ари Расилайнен, Алън Франсис, Тошиики Камиока, Леош Сваровски, Робин Гритън, Александър Рудин, Андреас Вайзер.
През сезон 2007/2008 Генова - Димитров имат концерти с „Пасифик симфони оркестра” с диригент Ханну Линту в Ориндж Каунти, Лос Анжелис, в замъка в Лудвигсбург, на фестивала в Шветцинген, на фестивала на изкуствата в Бейрут и др.
Издават осем компактдиска с етикета CPO Classics на „Артистите на 2001”, както ги нарича критиката. Повечето от тях включват световните премиери на творби за две пиана от Шостакович, Йохан Кристиан Бах, Клементи, Владигеров и др. Тези издания получават много награди от водещи международни радиомрежи и са препоръчвани от престижните музикални списания. Компактдисковете на дуото, записани заедно с Филхармоничния оркестър на радио NDR под диригентството на Ейджи Оуе (концертите на Мартину и Шнитке), както и записаният с Оркестъра на радио SWR и Алън Франсис (концертите на Дариус Мийо, Франсис Пуленк и Робер Казадесю) са посрещнати възторжено навсякъде по света. След техния албум “Америка за двама” с творби от Гершуин, Копланд и Бърнстейн, през 2007 г. пианистите реализират още един компактдиск Favourite Flavors, в който са включени значими произведения от Морис Равел.
Клавирното дуо Генова - Димитров участва в многобройни тв и радио предавания. През 2005 г. пианистите са най-младите членове на журито за Конкурса на ARD в Мюнхен. Те предават своя музикален опит в редица майсторски класове и семинари.
От 2005 г. са почетни граждани на Германия, титлата се дава от Германското правителство за изключителните им артистични заслуги. Отскоро двамата са асоциирани професори в Музикалната академия в Хановер.

Емил Табаков завършва Българската държавна консерватория в София през 1974 г. със специалности контрабас и дирижиране, а 4 години по-късно и с композиция. Той е лауреат на национални и международни конкурси - и като контрабасист (София), и като диригент (“Николай Малко”, 1977, Копенхаген).
Кариерата му на диригент започва от Русенската филхармония през 1976, от 1979 до 1988 г. ръководи камерен ансамбъл „Софийски солисти”, а в периода 1985-2000 г. последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония, в същото време от 1994 до 1999 год. е и главен диригент на Белградската филхармония. От 2002 г. оглавява Симфоничния оркестър на Билкент - Анкара. В края на 2008 г. маестро Табаков прие да бъде главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Исландия, Румъния, Австрия, Швейцария, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Бразилия, Израел, Холандия, Южна Африка  и др.
Дирижирал е оперни спектакли и в театър „Ла Фениче” (Венеция) - „Фауст” от Гуно с участието на Самюел Рейми и Лучана Сера и „Норма” от Белини; в театър „Реджо” (Торино) - „Евгений Онегин” на Чайковски с участието на Мирела Френи и Николай Гяуров.
През последните няколко сезона Емил Табаков е изнасял концерти с Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър D’ile de France, Националните оркестри на Лил, Лорейн, Авиньон, Нант, Кан, симфоничните оркестри на Арена ди Верона, „Чайковски” на Московското радио, „Нова Русия”, на Вестфален, Бохум, Сеул, Токио, Рио де Жанейро, Сао Паоло, Монтерей, а също и с Филхармония „Джордже Енеску”, Букурещ, Атински филхармоничен оркестър, Държавен симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър „Борусан”, Истанбул, Президентски симфоничен оркестър, Анкара и други.
През изминалия сезон нов момент от международните ангажименти на Емил Табаков бе поканата от Юри Башмет (другият гост-диригент е Валери Гергиев) да дирижира на музикалния фестивал в Сочи (определен за столица на Олимпийските игри през 2014 г.). А първата за България сценична постановка на „Саломе” под неговото музикално ръководство бе събитие в столичния музикален живот.
Репертоарът на Емил Табаков включва голямо разнообразие от оперни и симфонични произведения от всички музикални епохи. Той е осъществил записи на повече от 250 симфонични и оперни произведения на компакт дискове за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и други.
Наскоро Емил Табаков получи наградата „Кристална лира” на СБМТД.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени