Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта на Жулиен

Животът на Жулиен Сорел е историята на вечната борба между любовта към Бога и любовта към земните неща. След невероятното издигане на Наполеон и победоносното му шестване из Европа, всяко селянче с амбиция може да мечтае за неговата съдба. Най-прекият път за бързото издигане по това време е църквата. А също така път към висшето общество са и дъщерите на благородниците или на бързо забогателите търговци, аферисти и престъпници.
Жулиен Сорел е странна смесица от Дон Кихот и Тартюф. По-скоро Тартюф под маската на Дон Кихот. Но любовта си отмъщава жестоко на този, който я е пренебрегнал и захвърлил заради властта. Греховната връзка на младия семинарист с мадам дьо Ренал, майка на неговите ученици, прераства в истинска, отчаяна любов, която завършва с изстрела в църквата и осъждането на Жулиен. Дори покрепата на младата благородница, негова годеница, и връзките на нейния баща не успяват да спасят мечтателя и честолюбеца Сорел.
Образът на Жулиен Сорел за мен се покрива с неповторимия Жерар Филип във филма „Червено и черно”. И това ме подтикна да пристъпя към драматизацията на страхотния роман от Стендал. Романът е огромна панорама на своето време. Моето желание беше да разкрия невъзможната любов между един бивш семинарист, една омъжена жена и една разглезена аристократка.
Режисьорката Мария Нанчева с нейния невероятен усет към изящното създаде чудесен радиоспектакъл.
В ролите: Михаил Петров - Жулиен Сорел, Ани Бакалова - мадам дьо Ренал. Прекрасният, дълбок мецосопран на актрисата Ани Бакалова чудесно пасва на трагизма на нейната героиня. Останалите гласове са на Сава Хашъмов, Вълчо Камарашев, Асен Кисимов и Камелия Недкова.
Приятно слушане!

петък, 21 май от 23.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна