Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра: неделя, 6 юни, от 16.00 часа

През последните години Яна Добрева се наложи като един от водещите драматурзи на България. Това е така, защото тя пише разбираемо, но в същото време дълбоко и с много любов към героите си. Още от „Пясъчен пъзел“ тя подсказа къде и как ще живеят нейните герои. Те са наши съвременници, те - това сме самите ние. Независимо дали се връщат от чужбина, дали заминават за там, или дишат нашенски въздух.
А големите им проблеми и фаталните сблъсъци не стават през морета и океани, а тук, на тази земя, наречена България. Затова и ги разбираме, съчувстваме им и ги обикваме. Особено героините, обикновено жени от едно семейство, най-често майка и дъщеря. Дъщерята е ранима, чувствителна, бореща се за мястото си под слънцето душа. Още по-ранима, но скрита под пласт силна воля, е властната на пръв поглед майка.
В последната пиеса на Яна Добрева, „P.S. Дъщеря ти, Ана”, получила голямата награда за драматургия на конкурса „Иван Радоев” в Плевен през 2008 година, съдбата на Ана е още по-сложна. Тук дъщерята се среща с напълно непознатия си баща, след като е расла през годините без него. Пъзелът е много сложен, героите: баща, майка, сестра и брат, са всеки един на кръстопът в своя живот. И срещата им би могла да бъде фатална, да предизвика отчаян конфликт, да ни отблъсне от тях, от егоизма и липсата на съчувствие помежду им. Вместо това, Яна внимателно, сякаш едва докосвайки кристала на разбирателството, ги събира и ни подсказва, че може би, някъде напред, те дори ще заживеят добре заедно.
В радиоспектакъла, дело на режисьора Георги Михалков, тази драма е великолепно представена от актьорите Нина Стамова и Стефан Мавродиев - Майката и Бащата. Както и с гласовете на Веселина Михалкова, Ива Караманчева, Росен Белов и великолепната музикална картина на Иван Драголов.
На добър час!
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени