Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Запазена марка Радиотеатър" представя цикъл "Антична драма"

Снимка: Архив

„Нищо ново под слънцето след древните гърци” - беше казал някой някога. Не помня дали е философ, поет или писател, но добре го е казал. Любов, изневяра, прелюбодейство, отцеубийство, патологична ревност, готова да жертва собствените си деца, патриотизъм, партийни крамоли и... жени в Парламента! Това са някои от темите на древните, които са актуални и до днес. Дори самият театър е тяхно откритие, поне трагедията и комедията.
През месец юли от 5 до 19 слушайте всяка нощ от 0.15 часа, а в петък и от 23.00 часа "Запазена марка Радиотеатър".
„Театърът е изкуството на живия живот и фантазията”, пише големият режисьор Любен Гройс в своите дневници. Можем да му вярваме, защото той умееше да доказва своите сентенции на сцената.  

5 юли - „Прикованият Прометей” от Есхил
„Мъдър е не онзи, който знае всичко, а който знае необходимото” е казал великият трагик. Човеколюбието и мъдростта са теми и на трагедията, чийто режисьор е Кирил Каменов, а актьорите са: Андрей Чапразов, Кирил Янев, Любомир Димитров, Борис Арабов, Лили Райнова и други.

6 юли - Аристофан и „Жените в парламента”
Аристофан може да се нарече баща на комедията. Това не бива да ни учудва, защото повечето от тях са писани за прочутите Дионисии, където са се кланяли на виното, веселието и секса!
Режисьор на прочутата комедия, актуална и до днес, е Георги Морянов. Участват: Йорданка Кузманова, Никола Анастасов, Татяна Лолова, Адриана Андреева и други.

7 юли - „Медея” от Еврипид
Той е третият от великите драматурзи на древността. Облекчил езика на трагедията, приближил го към разговорната реч. Описват го като замислен, мрачен човек, склонен към усамотение и представете си, женомразец! Това не му попречило да създаде едни от най-великите образи на жени за всички времена. Сред тях е и Медея, ревнивата съпруга и любовница, която жертва двамата си сина, за да накаже неверния съпруг и любовник.
Режисьор на радиоспектакъла отново е Маргарита Благиева, участват: Невена Мандаджиева, Мариус Донкин, Димитър Буйнозов, Иван Петрушинов и други.

8 юли - „Амур и Психея” на Апулей
Режисьор: Маргарита Благиева, участват: Коста Цонев, Маргарита Пехливанова, Мария Русалиева и други.

9 юли „Електра” от Софокъл
За пръв път през 468 година Софокъл излиза на театрално състезание и побеждава Есхил. Е, не е чудно, защото той е близък приятел на управника Перикъл, който пък е насърчавал развитието на драмата. От неговите 123 пиеси до нас са стигнали едва седем, „Електра” е една от тях. Режисьор: Маргарита Благиева, участват: Ели Скорчева, Николай Антонов, Илка Зафирова, Димитър Еленов и други.

По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна