Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130 години от рождението на Йордан Йовков

На снимката: Писателят Йордан Йовков
Снимка: Архив

В огледалната зала на Драматичния театър „Йордан Йовков” в Добрич се проведе двудневна Международната научна конференция за писателя. И макар той никога да не е оставал извън фокуса на вниманието от страна на сериозните литературни изследователи, тази годишнина е повод да се огледа мястото и приноса му в българската литература и душевност като цяло.
Конференцията е озаглавена „Йордан Йовков - разночетения” и за нея в предаването „Артефир” ни информира литературният изследовател Катя Зографова:
„Моята научна работа по темата носи интересното заглавие „Йовковата Добруджа като етнокултурен Космос.” Това заглавие ми позволява да обясня какво стои зад клишето на Йовковия хуманизъм. Безспорно той е факт, уникален в българската и световна литература, но ми беше любопитно да се вгледам как този хуманизъм се проявява когато става дума за Добруджа. По това време (18-19 век) тя се превръща в своеобразен бежански лагер. Има едни преселнически порои. Прокудени са българи, татари идват от Русия, въобще оформя се една конфликтна територия. И цялото това ужасно пъстро общество чудодейно съществува в мир и сговор.
Йовков търси митологичния човек и разкрива как всички тези етнически представители се чувстват добре и равни в Добруджа. Изповядват като че ли един много древен митологичен култ - култът към майката Земя. Не четем достатъчно внимателно Йовков, а той описва всичко това много точно. Всичко при Йовков е поучително и европейско като поведение. При него няма някаква невярна идеализация и романтична прекаленост. Просто той ни дава един модел за това как да живеем в това балканско кръстопътно място по един хуманен и прекрасен начин. Затова сме му задължени.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна