Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на японската култура в България

Представи ни ги културното аташе на Япония у нас Ая Отоки в предаването „Артефир”:
„Започва 21 издание на Дните на японската култура в България - проявите са в рамките от 14 октомври до 23 декември. В София, Пловдив и Варна ще се проведат 11 културни мероприятия.
Тази година всички събития са обединени под мотото „Хармония между традиция и съвременност”. Представяме традиционна японска култура - демонстрация на икебана и чайна церемония, към които има най-голям интерес. Също имаме представяне на съвременна Япония, включително бизнесседмица Япония-България. Ще се проведат лекции за политиката на японските фирми и как преодоляват кризата, която рефлектира и в сферата на културата. В СУ ще има и лекция на тема „Политика и технологии на Япония за енергоспестяване”. В това ние сме твърде напред. Това ще е новото. Ще има и друг акцент - седмица на японското кино. Ще бъде отбелязана и 100-годишнината на японския режисьор Акира Куросава. Всяка година правим японски кинофестивал. Тази година ще се представят 7 филма. Някои са много съвременни, но има и по-стари филми. Има анимация.
Ще има демонстрация и на японски бойни изкуства на 17 октомври. Мисля, че ще е много интересно. На 23 октомври в България ще пристигне един майстор на икебаната, както и трима професори по японска гравюра, които ще направят демонстрация в Галерията за чуждестранно изкуство. Искам да обявя, че част от организаторите на отделните събития са българи от неправителствени организации и университети, за което сме много благодарни.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени