Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аарон Копланд – певец на американската природа

Снимка: Архив
Копланд (1900-1990) е от поколението композитори, които страстно и динамично градят музикалния стил на Новия свят. Подобно на връстника си Гершуин (р. 1898 г.), но по свой оригинален начин, той вплита в художествената музика цялата звукова атмосфера на Америка: джаз, мюзикхол, фолклорни мотиви на различни етноси и прослойки. Учи в Париж – тогавашната столица на изкуството – при легендарната Надя Буланже, чиято огромна заслуга към многобройните й ученици е насърчаването на индивидуалността на всеки от тях. Връща се в Америка през 1925 г., и за разлика от т.н. „изгубено поколение”, с високо самочувствие и пълен с идеи. Една от тях е възприетата от немските композитори „музика на ежедневието” – това е продиктувано и от икономическите неволи на Голямата депресия. Копланд успява да съчетае в музиката си широка популярност със съвременни идеи, за които е широко отворен.
Той е сред щастливците, за които музиката е и страст, и щедро средство за препитание. Оставя по-голямата част от наследството си на фондация, носеща името му, която да се грижи за развитието на американската музика.
В предаването ще звучат някои от най-популярните му произведения – двата „уестърна” – „Родео” и „Били детето”; „Пролет в Апалачите” – един възпев на природата; Концерт за кларинет и оркестър – в изпълнение на Бени Гудман, по чиято поръчка е създадена творбата.

вторник, 28 декември, от 19.30 часа
По публикацията работи: Наталия Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна