Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от смъртта на диригента Добри Христов

Снимка: Архив
Студио Музика отново се обръща към Добри Христов, тъй като в културното ни съзнание няма адекватно място за този творец. 
И ако някакъв дял от неговото творчество е най-вече потърпевш от времето и обстоятелствата, то това е неговата църковна музика. За самия него тя е също толкова съществена като проява на музикотворчество, колкото и останалата му хорова музика, и също толкова важна, а може би и повече за удържане на исконно българската православна духовност. С могъщия бас на Борис Христов сме слушали „Хвалите имя Господне”, без да знаем, че музиката е на Добри Христов. Той е автор не само на хоровата музика на Литургия на Св. Йоан Златоуст, която ще си припомним отново, но за първи път ще излъчим и неговото „Всенощно бдение” с църковния хор към храма „Св. Александър Невски”, дирижиран от Димитър Димитров.
До самия край на живота му - през януари се навършиха 70 години от смъртта му - Добри Христов е диригент точно на този църковен хор.
За църковната музика на Добри Христов и неговата роля като композитор за българската църковно-музикална традиция ще говори Кристина Япова, автор на студии и специални изследвания по темата. 

вторник, 8 февруари от 19.30 часа
По публикацията работи: Силвия Тихова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна