Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Храмовете в различните култури”: Храмовете на Азия

| обновено на 22.07.15 в 12:07
Снимка: Архив
Ще разкажем за будистките и хиндуистките храмове в Индия, в които не се влиза, а са предназначени за разглеждане отвън; наричат го „даршана” от глаголния корен „дриш” – „гледам”. Какво символизират изображенията по стените на тези храмове, сред които понякога има и еротични сцени?
В Япония архитектурата на будитския храм се е доразвила, в него се появява и характерната пагода. Шинтоистките и будистките храмове в Страната на изгряващото слънце днес са средища не само на религиозния, но и на обществения живот, в тях хората общуват помежду си, там понякога се раждат и граждански инициативи. А на големи празници японците масово посещават и будистките, и шинтоистките храмове, независимо от това към коя религия се самоопределят. Азия, въпреки многото божества в които вярват жителите й, се оказва пример за мирно съществуване на различни религии.
Всичко това научаваме от нашите събеседници: доц. Нако Стефанов, д-р на философските науки в катедра „Езици и култури на Източна Азия” в Центъра по източни езици и култури към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и Надежда Розова, преподавателка по хинди, по иконография на индийския пантеон, храмова архитектура и изкуството на тантра.
По публикацията работи: Гергина Дворецка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна