Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гости в „Часът на думите”: Николай Петев и Константин Казански

Николай Петев (вляво) и Константин Казански
Снимка: Архив
Тази неделя в предаването ще гостуват двама изявени творци, почти връстници.
Николай Петев, роден през 1950 година, е писател, литературен критик, културен деец. Бил е директор на издателство „Народна младеж”, главен секретар на СБП, вече два мандата е председател на Съюза на българските писатели. Автор е на многобройни публикации в литературния и периодичен печат, на книгите: „Тук във времето” (1984), „Поезия и позиция” (1986), „Фарът и неговият пазач” (1989), „Зад завесата на политическия театър” (1997), „Фарът, пазачът и вятърът” (2006), „Познаваш ли ме...”. Последното заглавие имаше премиера преди броени дни и събра многобройна публика в зала 8 на НДК. Книгите на Николай Петев са преведени на много езици.
Вторият гост е Константин Казански. Поколенията от средата на миналия век добре помнят това име, неговата поява и възход. Роден е на 1 юли 1945 година в Свищов. Баща му Рачо Казански преподава френски в Търговската академия и от него Константин наследява голямата си любов към френската литература. През 1960 година семейството се преселва в София. В средата на 60-те Константин Казански става един от най-популярните певци на българска естрада с кавъри на Адамо по собствени текстове.
От 1971 заживява в Париж. Там свири и пее в руски кабарета, акомпанира и аранжира известни изпълнители. През 1987 г. създава известния „Казански хор”. С него изнася много концерти в страната и чужбина и може да се каже, че по онова време е бил най-престижният във френската столица. Константин Казански е първият българин пял в парижката зала „Олимпия” през 1991 година. Многостранна творческа личност, Казански е и автор на книгата „Руско кабаре” и стихосбирката „Писма от Париж”.

неделя, 20 март, от 17.00 часа
По публикацията работи: Слави Георгиев и Кристина Белчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна