Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия “Филмова музика”: Филмовата музика на Ранди Нюман

7 април
През февруари тази година на 83-та церемония по раздаването на наградите “Оскар” в категорията “Най-добра песен от филм” безспорен победител бе “Ние си принадлежим” (We Belong Together) от анимационния “Играта на играчките 3”. Неин автор е Ранди Нюман, на когото “принадлежат” музикалните партитури на десетки (не само анимационни) киноленти. Впрочем Ранди Нюман написва музиката и на първите две части на “Играта на играчките” (Toy Story).
През 2002 година печели първия си “Оскар” – за песента If I Didn`t Have You от друг анимационен шедьовър – “Таласъми ООД” (Monsters, Inc.). Във филмографията на композитора са и “Рагтайм”, “Пробуждане”, “Запознай ме с вашите”, “Воля за победа” и много други.

14 април
Още трийсет минути с артистичната, завладяваща музика на Ранди Нюман. Този път тя ще ни отведе към кинолентите “Майкъл” и “Имате поща” на режисьорката Нора Ефрон, “Страх и омраза в Лас Вегас”, “Девет седмици и половина”...
Разбира се, няма да пропуснем да надникнем и в света на “Колите” (Cars) – анимационния шедьовър на Джон Ласитър, който дължи немалка част от касовия си и зрителски успех на музиката на Ранди Нюман.

четвъртък, от 16.30 часа
По публикацията работи: Дарина Христова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна