Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 15 години отсъствие Казандзакис отново на български

Никос Казандзакис в Антиб. (1954 г.)
Снимка: Архив
През юни тази година издателство „Ентусиаст" ще публикува у нас книгата „Рапорт пред Ел Греко", а през есента - световноизвестния роман „Алексис Зорбас". Никос Казандзакис не е само писател.
Той е явление в световната литература. Смятан е за най-значимия гръцки писател и философ на XX век. Творбите му се завръщат на българския книжен пазар след 15 години отсъствие, обявиха от издателство „Ентусиаст“ и сдружение „Приятелите на Никос Казандзакис - секция България“. Книгите ще излязат в поредицата Enthusiast Vintage, в чудесни преводи от гръцки език на Георги Куфов и в полиграфическо оформление, което заслужават вече оценените като съвременна класика творби на Казандзакис.
Никос Казандзакис винаги е имал много почитатели в България. През 1999 г. в София е основано сдружението „Приятелите на Никос Казандзакис“ с председател Георги Куфов. То е създадено като български филиал на международно дружество със същото название и със седалище в Женева. Освен в България, негови филиали има в повече от 90 страни. Членовете му – широк кръг от интелектуалци, елинисти, почитатели на Казандзакис – са обединени около идеята да популяризират творчеството на големия гръцки поет и мислител. За съжаление, след смъртта на Георги Куфов в началото на 2004 г., дейността на българския филиал на дружеството почти замира. Тази година на 1 март сдружението възстановява дейността си и променя своето название на Международно дружество „Приятелите на Никос Казандзакис – секция България", а за председател е избран синът на Георги Куфов - Христо Куфов.

(по материали на издателите)
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна