Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Феерия на танца” ще представят възпитаничките на Красимира Колдамова

Живот на палци. Така може да се определи съдбата на най-прочутата българска балерина Красимира Колдамова. Наричат я „момичето със златните глезени”, възхищават й се световни величия като Мая Плисецкая и Алисия Алонсо.
Родена е в Стара Загора. 9-годишна стъпва на сцената в ролята на ангелче в „Прикованият Прометей”, постановка на патриарха на българския балет Анастас Петров. При постъпването й в Софийската опера видният балетмайстор Асен Гаврилов коментира пъргавостта й с думите: „Ти си нахално гениална, малката!” Творческата биография на легендарната балерина обхваща 60 роли в над 70 постановки. Не съжалява за нищо и признава: „Балетът нищо не ми е взел, само ми е давал.” Нейните Жизел, Одета-Одилия от „Лебедово езеро”, Жулиета, принцеса Флорина от „Спящата красавица” отдавна са класика в учебниците.
До 52-годишна възраст играе емблематичната си роля на Жизел, но най-близка до сърцето й е тази на Едит Пиаф, която смята за „многопланова” и с широка „душевна палитра”. Критиките, че обува палците и на 65 години, за да играе пред публика, посреща с думите: „Нашето изкуство е визуално, но външният вид не е всичко – има още много неща вътре в нас.”
Но Колдамова, освен изключителна балерина, е и невероятен педагог. Нейни ученички са Диляна Никифорова, Вера Начева, Десислава Стоева.
Вече 20 години съществува и Балетно студио „Красимира Колдамова”, където примабалерината обучава деца от най-ранна възраст в изкуството на танца. Те ни канят тази вечер, 10-и май, на юбилейния си спектакъл наречен „Феерия на танца” в Държавния музикален и балетен център от 19.00 часа.
По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна