Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяме ви Flioffy - тази вечер в Дома на киното като специални гости на арт-инсталацията на „Аларма” & Indioteque

Мартин Луканов с един от другите си проекти – Zev Died Orchestra.
Снимка: Цветан Цветанов, архив на „Аларма”
След „Котки под коли”, които откриха концерта на No Age и Handsome Furs преди месец, днешното гостуване на Jeniferever в Домa на киното ще бъде възможност да се запознаете с друга нова и обещаваща българска формация. Това са Flioffy (чете се „Фльофи” - б.р.), един нестандартен проект на Мартин Луканов и Цветомира Георгиева или поне достатъчно нестандартен, след като почти е можел да се казва и Unicorn’s Magic Mouse.
Повече около историята и музиката им може да научите от самия Мартин:
Flioffy:
Членовете сме аз, Mартин Луканов (лаптоп, ipod, walkman, no-input mixing board, пиано) и Цветомира Борисова (laptop, iPad, цигулка и tunebug vibe). Аз свиря на пиано от малък, също съм свирил на китара в групите Electric Dragon (electro punk) и BDQ (punk/scum rock). От около 4 години се занимавам почти изцяло с нойз музика, основно с проекта си gokkun (harsh noise), с който съм правил две двумесечни турнета в Европа. Също свиря в mother spit (drone noise), където участва и mytrip. Освен това мастерирам музика (основно noise и ambient). Цветомира е свирила няколко години на цигулка, но досега не е участвала в други проекти. Групата е създадена скоро, около месец преди третия „Ембиънт фест” в Дома на киното, който се проведе преди две седмици.
Музиката:
Не ме бива много в определянето на музика, музикалните си влияния и подобни неща. Също не съм напълно сигурен дали музиката ни се доближава до ембиънта, най-вероятно има някакви влияния от този стил, най-вече от хора като William Basinski, заради свръхмеланхоличната атмосфера и loop-овете, които създава, но също и от много други музикални стилове. Истината е, че никой от нас не слуша ембиънт.
Името:
То бе измислено от Цветомира, защото не ме бива в създаването на имена и също така те не са нещо особено важно за мен. Почти сигурен съм, чe има връзка с lo-fi, но също звучи забавно и cute. Изборът бе между него и Unicorn’s Magic Mouse.
Бъдещето:
Може би скоро ще издадем сплит с mytrip с концерта си от „Ембиънт феста” на двойна аудио касета. Също в момента работим над музиката за стотното издание на българския нойз нетлейбъл ABANDONMENT. То ще бъде колаборация между нас и mytrip, но в него нашата част от музиката ще бъде повече смесица между постминимализъм и musique concrete. Също най-вероятно през септември ще имаме няколко концерта.

(Материалът е публикуван и на www.indioteque.com)

И още едно напомняне: всеки, закупил билет за произволна прожекция в Дома на киното от 9 до 14 май, ще може да гледа Jeniferever и Flioffy на половин цена довечера.

петък, 13 май, от 20.00 часа (и в ефир от 21.30 ч.)
По публикацията работи: Светослав Тодоров (The Fein)
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна