Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Костова: Докато артистът е обичан, неговото място е на сцената

Снимка: Архив
„Фантазирах като малка да карам каруца. Мислех, че трябва да притежаваш свръхумения, за да се научиш... И сега мисля така. Няма да забравя игрите до късно вечер. Няма да забравя и едно диво цвете, което не срещнах в по-късни години, та и досега. То цъфти нощем и белее сред тревата, има невероятен аромат – на диви карамфили, но по-сладък, на фрезия, на кокиче, на минзухар – един коктейл от миризми. Това цвете е моят нежен спомен от онези години. Наричахме го цвете-вечерниче. Майка ми и баща ми много пееха в къщи. Баща ми казваше: добрият певец така трябва да пее, че да не му личи, че диша! Така пееше майка ми и аз мечтаех да пея като нея. А майка ми беше шивачка, баща ми - миньор, живеехме в миньорски квартал, в къщи идваха много приятели на семейството. След време разбрах, че човек се радва на дребните неща, защото те са истински. Любовта е грижа, внимание, доверие, спокойствие, вдъхновение. И смятам, че всяко добро ражда добро! Живели сме на различни места, навсякъде майка ми учеше народни песни, а сега моят син Боян ми ги напомня. Възпитанието на майка ми беше такова – да бъдем приятели. Не ме е наказвала, а ме караше аз да си измислям наказанието! И аз си измислях: да не бягам до утре... Често бягах от къщи – мечтаех си да имам баба и дядо на село, а нямах! И когато бягах, си мислех че е към тях... Мечтаех още да бъде певица, и станах. Бог има план за всеки от нас, но то става, ако вярваме в него и то с много работа, за да развием дарбите си.
Много е важно да усетиш способностите на децата, с които се раждат, и ако не се забележат навреме, те не се развиват, това са спящи дарби. Хубаво е да бъдат забелязани от родителите, от обществото, за да ги развият. Важен е също и подходът към детето, да го насочиш правилно, а когато виждаш, че няма качества за това което иска то, да не пристъпваш грубо. Невероятна привилегия е, когато поискат нещо от теб, но е и голяма отговорност, да му го дадеш и да не го повредиш.
И двамата ми родители бяха големи философи и аз щях да стана ако не беше паднало радиото на главата ми. Баща ми преди това казваше: много е умно детето, ще стане професор! А след това: ако не стане професор, ще стане певица.”
Радваме се, че Ваня Костова е станала певица, защото отново ще чуем нейните песни, както и разговора с нея.

неделя, 22 май, от 10.00 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна