Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аларма Пънк Джаз” за Деня на детето ... с лошите деца на италианския и българския пост-пънк Soviet Soviet и КсеТоФон

Soviet Soviet ще представя в София и песента си Bulgary, вдъхновена от източноевропейската ритмика.
Снимка: личен архив на групата

На финала на един изкючително силен пънкарски (и джазов) сезон, включващ шведски пост-ембиънт-рок, нюйоркски анти-фолк, калифорнийски нойз-поп, словенски примитивен блус и княжевски театрален дарк-джаз, „Аларма” ще може да се похвали и с достоен завършек, с който фестивалът излиза във ваканция до септември.

Мястото е кино „Влайкова” - и няма и как иначе да бъде: за група, именуваща се Soviet Soviet, (пост)съветската атмосфера е повече от задължителна. Иначе Soviet Soviet, въпреки името си, не идват от бившите съветски републики и не свирят носталгични песни от времето на Октомврийската революция, а са италианци от морския курорт Песаро, който, както се оказва, е известен не само с ренесансовите си дворци и религиозните паметници, но и с пънка си.

Soviet Soviet са класическо пауър-пънк трио за китара, бас и барабани (поименно: Алесандро Константини, Андреа Джиомети и Алесандро Фери), щипнало по малко от Joy Division, Sisters Of Mercy и Dead Kennedys, но със свое собствено лице и собствен глас.

Името на групата, подобно на други имена („Дюран Дюран”, The The, Майор Майор или Цветан Цветанов) създава онази специфична атмосфера на „ехолалия”, позната ни така добре от „Закуска за шампиони” на Кърт Вонегът, и пренесена сякаш и в песните им - всяка следваща, построена като вариация на предишната (поне ако съдим по второто им ЕР-издание, наречено лаконично „2 градуса”) - докато се получи лавинообразен ефект на сцената.

Вечерта в кино „Влайкова” ще открият други герои на „Аларма Пънк Джаз” и „Аларма срещу расизма и дискриминацията” - група „КсеТоФон” (със специалното участие на Светльо, фронтмена на група „АС”, зад барабаните).

Цялото събитие, както си му е редът, ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” на БНР (92,9 ФМ) от 21.30 ч. И като финална гала на „Аларма Пънк Джаз 5 ½”, и като протестен концерт срещу расизма и ксенофобията, насаждани в центъра на София от фанатични шпиц-команди, ползващи се с парламентарен имунитет.

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна