Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Америка за България” подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019

Фондацията „Америка за България” ще продължава да подпомага дългосрочно развитието на българското изкуство и култура, като работи целенасочено по проекти, подкрепящи кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019.
Образованието на деца и ученици в областта на изкуствата е един от основните приоритети на организацията. Това каза Надя Захариева, директор на програма „Изкуство и култура”.
„Америка за България” разполага с ресурс от 450 милиона долара, които ще бъдат отпуснати в помощ на България през следващите няколко години. Голяма част от тази сума ще бъде заделена за подпомагане на проекти в сферата на изкуството и културата - една от шестте области, подкрепяни от фондацията.
От създаването си до момента, фондацията е подкрепила 75 проекта в това направление, сред които са ключови събития и проекти от културния живот на столицата - цикълът „Музиката на Америка”, поредицата пиеси от „Американски театрален сезон”, музикалният фестивал „Фортисимо Фест”, „Фестивалът на независимото американско кино в България”.
Вече за втора поредна година фондацията подпомага най-големия фестивал за дизайн у нас - Sofia Design Week. Една от интересните инициативи в този форум бе дискусията за бъдещето на рекламните надписи от времето на социализма в София, с участието на специалисти от различни професии, която се състоя в Централната минерална баня.
Експерти от Столична община, изкуствоведи, социолози, културолози, политици, дизайнери и архитекти обсъдиха какво да правим с рекламните надписи от епохата преди 89-а година и дали отново няма да направим грешка, ако се лишим от част от културното ни наследство.
Фестивалът за дизайн е един от многобройните проекти, с които фондация „Америка за България” застава зад кандидатурата на София за Европейска столица на културата, която неминуемо ще доведе до редица икономически и социални ползи.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени