Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музей в ефира”: „Надгробна плоча и супергерои”

Снимка: Архив

На 17 юни 2011 сутринта тържествено бе открит САМСИ. За радост на журналистите стъклената стълба, която опасва сградата, издържа тежестта на премиера, министъра на културата, кмета и другите официални гости. Откриването на музея бе гордо обявено от трибуната на Парламента, а министър Дянков се опита да раздаде парченца от лентата като сувенири на депутатите от опозицията. Междувременно реакциите във форумите се изпълниха с недоумение, ирония и възмущение.
Същия ден неизвестни художници превърнаха един от релефите на Паметника на съветската армия в пъстра група от приказни герои и персонажи от комикси. Общественото внимание тутакси се прехвърли към новата столична атракция. Съдбата на паметника предизвика дебати и крайни мнения.
За акцията „Поклонение пред надгробната плоча на Музея за съвременно изкуство САМСИ”, организирана от млади архитекти на 26 и 27 юни 2011, както и за дискусията за Паметника на съветската армия на 29 юни 2011 е разговорът с арх. Делчо Делчев от сдружение „Трансформатори”.

По публикацията работи: Диана Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна